vlakbrei

Expertise in medische compressieoplossingen!


Onze kennis en ervaring hebben we opgebouwd door jarenlange samenwerking binnen het multidisciplinaire team van het lymfecentrum van UZ Leuven.


Onze betrokkenheid bij diverse wetenschappelijke studies heeft ons diepgaand inzicht gegeven in de verschillende methoden en technieken voor het correct toepassen van druk. We begrijpen de complexiteit van lymfatische en veneuze aandoeningen en weten hoe cruciaal maatwerkcompressie kan zijn voor uw welzijn.


We kijken er naar uit om u te helpen met onze expertise en compressie -oplossingen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of om een vrijblijvende afspraak te maken. 


Nieuw: de eerste vlakbrei kous met laterale naad (naad aan de buitenzijde)!

Vlakbreikousen


Deze kousen zijn voorzien van een naad, waardoor de druk op specifieke plaatsen nauwkeurig wordt aangebracht. Dit zorgt ervoor dat de kousen een meer accurate druk kunnen bieden. De stijfheid van de vezel geeft het materiaal de kracht om voldoende tegenkracht te bieden tegen de innerlijke druk vanuit het lichaam. Deze kousen kunnen op maat worden gemaakt in drukklassen 1, 2, 3 en 4


Bij Bandagisterie Leuven gaan we verder dan alleen maatwerk. We bieden ook een gamma kwalitatieve confectie vlakbreikousen die niet op maat gemaakt zijn. Hierdoor kunnen we aantrekkelijke prijzen aanbieden, terwijl we altijd streven naar de beste prijs-kwaliteitverhouding. Onze benadering is gericht op het leveren van de meest geschikte oplossingen voor uw specifieke behoeften.


Therapeutische Elastische Kompressiekousen (T.E.K.)


Onze therapeutische compressiekousen, ook bekend als medische steunkousen of medische compressiekousen, worden aangemeten op het moment dat het oedeem minimaal is. Dit zorgt voor een effectievere werking.


Maatwerk biedt uitgebreide mogelijkheden, zoals vlakbrei kousen met naden die wat dikker zijn en een zekere stijfheid hebben. Deze eigenschappen maken ze goed verdraagbaar en verminderen het risico op knellende druk. De dikte en beperkte rek van deze kousen dragen bij aan het effectief tegenhouden van oedeem.


Bij lymfoedeem kan een dunne kous snel knelling rond de enkel en knie veroorzaken, wat ongemak met zich meebrengt. Door de huid te ondersteunen met stevige vezels, ervaren de meeste patiënten onmiddellijke verlichting van het zware gevoel. Bovendien wordt de huid beter doorbloed, wat bijdraagt aan een verbeterde conditie.

Empowering individuals with personal health

De terugbetaling van medisch compressiemateriaal ter behandeling van lymfoedeem of vasculaire problemen is voor de meeste aandoeningen voorzien door het RIZIV. Omdat het materiaal meestal volledig op maat gemaakt wordt, kan het zijn dat we bepaalde comfortzones aanraden die niet standaard in de kous zitten.

Voor deze eventuele extra comfortzones wordt een supplement aangerekend.

Onze bandagisten bespreken altijd voorafgaand aan de bestelling welke zones we adviseren.

Deze supplementen kunnen soms via een hospitalisatieverzekering terugbetaald worden, dit hangt af van de polis, de diagnose en het materiaal. 

Medisch voorschrift: 


medische compressiekousen moeten voorgeschreven worden op een bijlage 94, om voor terugbetaling in aanmerking te komen.

Hernieuwingen mogen steeds door de huisarts voorgeschreven worden,

voor de eerste maal moet de specialist een eerst voorschrift maken voor de kousen uit subgroep 1:

-uni- of bilateraal lymfoedeem na lies- of bekkenklieruitruiming

- lymfoedeem na bestraling van de liesstreek

- chronische primair erfelijk lymfoedeem

- congenitale vasculaire malformatie

(voorziening: 4 beenkousen per kalenderjaar per aangedaan been)


Kousen uit subgroep 2 mogen voorgeschreven worden door iedere behandelende arts: 

- preventie van recidief veneuze ulcera bij chronische veneuze insufficiëntie

- aanwezigheid van een geobjectiveerde diepe veneuze trombose

- aanwezigheid van een geobjectiveerd posttrombotisch syndroom

ook de eerste kous mag door de huisarts voorgeschreven worden


Armkousen:

Het voorschrift moet ook bijlage 94  zijn en dient steeds door een arts- specialist voorgeschreven te worden, er worden 2 armkousen en 4 handschoenen per kalenderjaar en per aangedane arm voorzien.

Maatname 1ste maal


Wanneer u voor de eerste keer door ons team opgemeten wordt, is het belangrijk dat u wanneer u gewindeld wordt, met uw windels aan tot bij ons komt. Wij zullen deze zelf afdoen, maar leggen deze niet terug aan, daarvoor maakt u best vooraf een afspraak met uw verpleegkundige of kinesist.

Indien u reeds compressiemateriaal heeft, komt u best met uw vorig compressiemateriaal aan.


U kous zal beter passen als het moment van maatname goed gekozen werd (na een intensieve zwachtel fase, 's ochtends, na een drainage, ....) en er zo min mogelijk zwelling is tijdens de maatname.


Indien u in behandeling bent kan er in samenspraak met de behandelende kinesist of verpleegkundige een moment voor de maatname afgesproken worden.


U kan dit samen met u kiné telefonisch met ons bespreken.