lymfoedeem

Lymfoedeem: Wanneer vochtophoping een zichtbaar probleem wordt


Lymfoedeem, vaak informeel aangeduid als een 'dik been', 'dikke hand' of 'dikke arm', is het gevolg van de ophoping van vocht en eiwitten in verschillende delen van het lichaam.

De oorzaken van lymfoedeem kunnen variëren. Sommige mensen worden geboren met een lymfestelsel dat niet optimaal werkt. Anderen ontwikkelen lymfoedeem na een chirurgische ingreep, bestraling of als gevolg van een infectie. De zichtbaarheid van oedeem kan direct merkbaar zijn, terwijl het bij anderen jaren kan duren voordat symptomen optreden.



Lymfoedeem: Vochtophoping met Behandelingsmogelijkheden

Het goede nieuws is dat er behandelingen beschikbaar zijn om de impact van lymfoedeem te verminderen en om u te helpen uw welzijn te verbeteren. Deze behandelingen zijn erop gericht om de vochtophoping te beheersen en de kwaliteit van uw leven te verbeteren, zij het zonder volledige genezing.


Het lymfestelsel speelt een cruciale rol in ons lichaam, omdat het zorgt voor de afvoer van afvalstoffen en bijdraagt aan ons immuunsysteem. Het lymfevocht transporteert afvalstoffen naar de bloedbaan, waar ze uiteindelijk worden uitgescheiden, waardoor ons lichaam gezond blijft.

Behandeling


De arts zal beslissen of chirurgie mogelijk is of de conservatieve behandeling, die voornamelijk bestaat uit bandageren, lymfedrainage en compressie als behandeling gekozen dient te worden.

Deze compressie kan verkregen worden door te zwachelen, of therapeutische elastische kousen (compressiekousen). Deze kousen worden op maat gemaakt en hebben een naad aan de achterzijde.

Indien u nog geen diagnose heeft of nog op zoek bent naar informatie, of een arts specialist, verwijzen we u graag door naar een erkend lymfecentrum, voor meer informatie.

Op deze site vindt u ook informatiebrochures over lymfoedeem, oorzaak en behandelingen, u vindt er ook brochues met zwachtel techniek.

U vindt een oedema kinesist bij u in de buurt via volgende link: https://www.oedema.be/zoekTherapeut.php

Eerste Maatname


Bij uw eerste maatname is het van groot belang dat u, indien u windels draagt, met uw windels tot bij ons komt. Ons team zal de windels voor u verwijderen, maar ze niet opnieuw aanleggen.


Voor het opnieuw aanbrengen van windels, raden wij aan vooraf een afspraak te maken met uw verpleegkundige of kinesist.

Als u al bestaand compressiemateriaal heeft, is het raadzaam om dit mee te nemen voor de maatname.


Het is cruciaal dat het moment van maatname zorgvuldig wordt gekozen, bijvoorbeeld na een intensieve zwachtelfase, 's ochtends of na een drainage, om de beste pasvorm te garanderen en zwelling tijdens de maatname tot een minimum te beperken.


Indien u momenteel in behandeling bent, kan er in samenspraak met uw behandelende kinesist of verpleegkundige een geschikt moment voor de maatname worden afgesproken. U kunt dit telefonisch met ons bespreken, samen met uw kinesist

Therapeutische compressiekousen


Bij het opmeten van compressiekousen, ook bekend als medische steunkousen, streven we naar een moment waarop de zwelling (oedeem) tot een minimum is beperkt.

Maatwerk biedt diverse mogelijkheden, waaronder maatwerk vlakbrei (met naad), dat dikker en stijver is. Dankzij de dikte en stijfheid van deze kousen worden ze goed verdragen en treedt er minder insnoering op. De kousen zijn ontworpen om oedeem effectief tegen te gaan, en ze voorkomen gemakkelijker insnoering, wat vooral belangrijk is bij lymfoedeem.

Het gebruik van stevigere vezels ter ondersteuning van de huid resulteert doorgaans in onmiddellijke verlichting van het zware gevoel voor de meeste patiënten. Bovendien bevordert dit de bloedcirculatie in de huid, waardoor de huid in betere conditie raakt.

Armkousen en Handschoenen


Armkousen kunnen in combinatie met handschoenen gedragen worden, vooral wanneer het oedeem zich meer op de onderarm of hand bevindt. In de armkous is een speciale hoek voorzien om de druk in de elleboogplooi te verminderen. Bovendien zijn er verschillende opties beschikbaar, afhankelijk van het merk en de specifieke behoeften van de patiënt.

Compressie BH's en Compressieve Kleding


Als u te maken heeft met oedeem (zwelling) ter hoogte van de borst, flank of rug, raden we u aan om een afspraak met ons te maken. We hebben verschillende compressie BH's op voorraad en kunnen op maat gemaakte lymfepad-cups leveren.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle compressie BH's voldoende druk bieden om borstoedeem effectief te ondersteunen. Daarom wordt meestal gekozen voor een combinatie van oplossingen.

In sommige gevallen kan het noodzakelijk zijn om multidisciplinair advies te verkrijgen in het lymfoedeemcentrum van UZLeuven. Daar kunt u worden begeleid door een team van zeer gespecialiseerde therapeuten en artsen.

Als u een combinatieafspraak wilt maken met onze bandagist in het lymfoedeemcentrum, raden we aan om dit bij het maken van de afspraak te vermelden.

hulpmiddelen bij lymfoedeem / lipoedeem