compressie

Expertise in het adviseren en maatnemen van medisch compressiemateriaal


Dankzij onze jarenlange samenwerking binnen het multidisciplinair team van het lymfecentrum van UZleuven kan u bij ons vertrouwen op een team dat zeer gespecialiseerd compressiematerialen opmeet en volgens de laatste internationale inzichten werkt.

Medische compressiekousen

 

Steunkousen worden aangemeten volgens de omtrekken van het lidmaat door een bandagist.


Ze hebben een gecontroleerd drukverloop, de druk is hierbij het hoogst op het distale einde, dit wil zeggen: hoe verder van het hart, hoe hoger de druk.


Medische compressiekousen zijn een medische hulpmiddel, deze kunnen worden voorgeschreven door een arts. Vervolgens worden ze door een bandagist aangemeten en geleverd.

We onderscheiden 2 groepen medische compressiekousen, namelijk rondbrei kousen en vlakbreikousen

Rondbreikousen


dit zijn de 'gewone' steunkousen, worden meestal in drukklasse 2 (ccl2) voorgeschreven, maar kunnen ook in drukklasse 1 en 3.

Meestal worden deze kousen in standaard maten geleverd, maatwerk is mogelijk indien nodig. De benen dienen wel steeds gemeten te worden om de maat te kunnen bepalen.

Vlakbreikousen


Deze kousen hebben een naad, hierdoor wordt de druk plaatselijk specifiek gegeven, waardoor deze kousen een correctere druk geven. De stugheid van de vezel geeft het materiaal kracht om voldoende tegendruk te geven tegen de innerlijke stuwing vanuit het lichaam. Deze kousen kunnen op maat gemaakt worden in drukklasse 1, 2, 3 en 4.

Vlaams erkenningscentrum voor lymfoedeem

Sinds januari 2018 is het centrum voor lymfoedeem door het RIZIV aangesteld als het Vlaams erkenningscentrum voor lymfoedeem. Hierdoor kunnen Belgische personen met primair (aangeboren) of secundair (verworven) lymfoedeem van arm(en), been/ benen, gelaat/ hals, de romp of de schaamstreek een intensieve behandeling volgen gedurende enkele weken begeleid door een team van specialisten.

Contact

Heeft u last van zwelling in been of arm?

Deze zwelling kan overal in het lichaam voorkomen, afhankelijk van de ernst van de zwelling en de hardheid ervan bekijken we hoe we u het beste kunnen helpen. Indien er een ernstige vochtophoping is, wordt er best eerst gezwachteld alvorens uw compressiemateriaal op te meten.