lymfoedeem

Lymfoedeem


In de volksmond beter bekend als een dik been, een dikke hand of arm....


Lymfoedeem is een opstapeling van vocht en eiwitten,  die kan ontstaan in verschillende lichaamsdelen.


Er zijn verschillende mogelijke oorzaken, men kan geboren worden met een slecht werkend lymfesysteem, maar het oedeem kan ook ontstaan na een chirurgische ingreep, bestraling of infectie.


Soms is het oedeem snel zichtbaar, soms duurt het jaren vooraleer het tot uiting komt.


Het lymfestelsel is een afvoerend systeem, dat zorgt voor het afweersysteem van ons lichaam, via het lymfevocht kunnen afvalstoffen getransporteerd wordt naar de bloedbaan, die zo uitgescheiden kunnen worden.


Behandeling


Tenzij de arts anders beslist, bestaat de behandeling voornamelijk uit bandageren, lymfedrainage en compressie. Deze compressie kan verkregen worden door te zwachelen, of therapeutische elastische kousen (compressiekousen). Deze kousen worden op maat gemaakt en hebben een naad aan de achterzijde.

We verwijzen u graag door naar een erkend lymfecentrum, voor meer informatie.

op deze site vindt u ook informatiebrochures over lymfoedeem, oorzaak en behandelingen, er zijn ook brochues over hoe er best gezwachteld kan worden.,

Maatname 1ste maal


Wanneer u voor de eerste keer door ons team opgemeten wordt, is het belangrijk dat u wanneer u gewindeld wordt, met uw windels aan tot bij ons komt. Wij zullen deze zelf afdoen, maar leggen deze niet terug aan, daarvoor maakt u best vooraf een afspraak met uw verpleegkundige of kinesist.

Indien u reeds compressiemateriaal heeft, komt u best met uw vorig compressiemateriaal aan.


U kous zal beter passen als het moment van maatname goed gekozen werd (na een intensieve zwachtel fase, 's ochtends, na een drainage, ....) en er zo min mogelijk zwelling is tijdens de maatname.


Indien u in behandeling bent kan er in samenspraak met de behandelende kinesist of verpleegkundige een moment voor de maatname afgesproken worden.


U kan dit samen met u kiné telefonisch met ons bespreken.


Therapeutische compressiekousen


De compressiekousen (of medische steunkousen / medische compressiekousen) worden opgemeten op een moment dat er zo weinig mogelijk oedeem is. 


De mogelijkheden die maatwerk biedt zijn uitgebreid, maatwerk vlakbrei (met naad) zijn eerder dikke kousen, die een  bepaalde stijfheid hebben.

Door de dikte en stijfheid wordt deze kous goed verdragen en zal er minder insnoering optreden. De dikte en beperkte rek van deze kousen houden het oedeem goed tegen.

Een dunne kous zou bij lymfoedeem gemakkelijk insnoering geven rond de enkel en in de knie, wat oncomfortabel is.

Door de huid met een stevige vezel te ondersteunen hebben de meeste patiënten hierdoor een onmiddelijk verlichting van het zware gevoel. Ook de huid zal hierdoor beter doorbloed worden en daardoor in betere conditie raken.

Armkousen en handschoenen

Armkousen zijn mogelijk in combinatie met handschoenen te dragen, indien het oedeem meer op de onderarm of hand zit. In de armkous wordt een hoek voorzien, zodat er minder druk komt te staan in de elleboogplooi. Verder zijn er tal van mogelijkheden, afhankelijk van het merk.


Compressie bh's of compressieve kleding 


Indien er sprake is van oedeem (zwelling), ter hoogte van borst, flank of rug neemt u best een afspraak bij ons, we hebben verschillende compressieve bh's in voorraad.


Mocht u nood hebben om in dit verband een gespecialiseerd arts te consulteren, verwijzen we u graag door naar het centrum voor lymfoedeem van uzLeuven, waar u binnen een team van zeer gespecialiseerde therapeuten en artsen opgevolgd kan worden.

ContactVoor een combinatieafspraak met onze bandagist op het lymfoedeemcentrum meld u dat best bij het maken van de afspraak.


hulpmiddelen bij lymfoedeem / lipoedeem