vlakbrei

EXPERTISE IN HET AANMETEN VAN MAATWERK COMPRESSIEMATERIAAL

Dankzij onze jarenlange samenwerking binnen het multidisciplinair team van het lymfecentrum van UZLeuven konden we een ruime expertise opbouwen, het meewerken aan verschillende gepubliceerde wetenschappelijke studies over dit onderwerp gaf ons een dieper inzicht op welke verschillende manieren druk kan geplaatst worden. Om u beter te kunnen helpen vragen we eerst telefonisch contact op te nemen, zo kunnen we overlopen wat u best doet de dag van de afspraak.

Vlakbreikousen


Deze kousen hebben een naad, hierdoor wordt de druk plaatselijk specifiek gegeven, waardoor deze kousen een correctere druk geven. De stugheid van de vezel geeft het materiaal kracht om voldoende tegendruk te geven tegen de innerlijke stuwing vanuit het lichaam. Deze kousen kunnen op maat gemaakt worden in drukklasse 1, 2, 3 en 4.

Therapeutische compressiekousen


De compressiekousen (medische steunkousen / medische compressiekousen) worden opgemeten op een moment dat er zo weinig mogelijk oedeem is. 


De mogelijkheden die maatwerk biedt zijn uitgebreid, maatwerk vlakbrei (met naad) zijn eerder dikke kousen, die een  bepaalde stijfheid hebben.

Door de dikte en stijfheid wordt deze kous goed verdragen en zal er minder insnoering optreden. De dikte en beperkte rek van deze kousen houden het oedeem goed tegen.


Een dunne kous zou bij lymfoedeem gemakkelijk insnoering geven rond de enkel en in de knie, wat oncomfortabel is.

Door de huid met een stevige vezel te ondersteunen hebben de meeste patiënten hierdoor een onmiddelijk verlichting van het zware gevoel. Ook de huid zal hierdoor beter doorbloed worden en daardoor in betere conditie raken.

De terugbetaling van medisch compressiemateriaal is voor de meeste aandoeningen voorzien door het RIZIV, omdat het materiaal volledig op maat gemaakt wordt, kan het zijn dat we bepaalde comfortzones aanraden die niet standaard in de kous zitten. Voor deze eventuele extra comfortzones wordt een supplement aangerekend.

Onze bandagisten bespreken altijd voorafgaand aan de bestelling welke zones we aangeraden.

Deze supplementen kunnen via een hospitalisatieverzekering terugbetaald worden, dit hangt af van de polis, de diagnose en het materiaal. 

Medisch voorschrift: 

medische compressiekousen moeten voorgeschreven worden op een bijlage 94, om voor terugbetaling in aanmerking te komen.

Hernieuwingen mogen steeds door de huisarts voorgeschreven worden,

voor de eerste maal moet de specialist een eerst voorschrift maken voor de kousen uit subgroep 1:

-uni- of bilateraal lymfoedeem na lies- of bekkenklieruitruiming

- lymfoedeem na bestraling van de liesstreek

- chronische primair erfelijk lymfoedeem

- congenitale vasculaire malformatie

(recht op 4 beenkousen per kalenderjaar per aangedaan been)


Kousen uit subgroep 2 mogen voorgeschreven worden door iedere behandelende arts: 

- preventie van recidief veneuze ulcera bij chronische veneuze insufficiëntie

- aanwezigheid van een geobjectiveerde diepe veneuze trombose

- aanwezigheid van een geobjectiveerd posttrombotisch syndroom

ook de eerste kous mag door de huisarts voorgeschreven worden


Armkousen:

Het voorschrift moet ook bijlage 94  zijn en dient steeds door een arts- specialist voorgeschreven te worden, er worden 2 armkousen en 4 handschoenen per kalenderjaar en per aangedane arm voorzien.

Maatname 1ste maal


Wanneer u voor de eerste keer door ons team opgemeten wordt, is het belangrijk dat u wanneer u gewindeld wordt, met uw windels aan tot bij ons komt. Wij zullen deze zelf afdoen, maar leggen deze niet terug aan, daarvoor maakt u best vooraf een afspraak met uw verpleegkundige of kinesist.

Indien u reeds compressiemateriaal heeft, komt u best met uw vorig compressiemateriaal aan.


U kous zal beter passen als het moment van maatname goed gekozen werd (na een intensieve zwachtel fase, 's ochtends, na een drainage, ....) en er zo min mogelijk zwelling is tijdens de maatname.


Indien u in behandeling bent kan er in samenspraak met de behandelende kinesist of verpleegkundige een moment voor de maatname afgesproken worden.


U kan dit samen met u kiné telefonisch met ons bespreken.