lymfoedeem

Naamsesteenweg 180 (station), 3001 Heverlee

  voormiddag        namiddag

maandag       gesloten                   gesloten

dinsdag          op afspraak            13u00-18u00

woensdag      op afspraak            13u00-18u00

donderdag    op afspraak            13u00-18u00

vrijdag            op afspraak        13u00-18u00 

zaterdag        10u00-14u00         gesloten


graag afspraak maken 016/88 63 11

Medische compressiekousen

Basistherapie bij vaatproblemen,

Lip- en lymfoedeemtherapie.

Steunkousen zijn geen medische compressiekousen,medische compressiekousen worden in tegenstelling tot steunkousen aangemeten door een bandagist en hebben een gecontroleerd drukverloop, die bij de enkel het hoogst is.

Behandeling

Tenzij de arts anders beslist, bestaat de behandeling voornamelijk uit lymfedrainage en compressie. Deze compressie kan verkregen worden door te zwachelen, of therapeutische elastische kousen. Deze kousen hebben een naad aan de achterzijde, en worden (bij een serieus oedeem) op maat gemaakt. Hiervoor is het best dat er eerst wordt gestart met lymfedrainage in combinatie met zwachtels, zodoende kunnen we  meten wanneer er zo weinig mogelijk oedeem is.

Therapeutische compressiekousen

De compressiekousen worden opgemeten op een moment dat er zo weinig mogelijk oedeem is. Indien het de eerste maal is dat er kousen opgemeten worden, maakt u best een afspraak, zo kunnen we samen een goed moment afspreken (na een drainage, 's ochtends, na een week zwachtelen, ....). Indien er  in het verleden reeds kousen gedragen werden, kan u deze best meenemen, zo kunnen we samen bespreken wat u graag wilt.

De mogelijkheden die maatwerk biedt zijn uitgebreid, maatwerk vlakbrei (met naad) zijn eerder dikke kousen, die een  bepaalde stijfheid hebben. Door de dikte en stijfheid wordt deze kous goed verdragen en zal er minder insnoering optreden. De dikte en beperkte rek van deze kousen houden het oedeem goed tegen. Een dunne kous zou bij lymfoedeem zeer gemakkelijk insnoering geven.


Armkousen

Armkousen zijn mogelijk in combinatie met handschoenen te dragen, indien het oedeem meer op de onderarm of hand zit. In de armkous wordt een hoek voorzien, zodat er minder druk komt te staan in de elleboogplooi. Verder zijn er tal van mogelijkheden, afhankelijk van het merk.


Lymfoedeem

In de volksmond beter bekend als een dik been, een dikke hand of arm.... Lymfoedeem is een opstapeling van vocht en eiwitten,  die kan ontstaan in verschillende lichaamsdelen. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken, men kan geboren worden met een slecht werkend lymfesysteem, maar het oedeem kan ook ontstaan na een chirurgische ingreep, bestraling of infectie. Soms is het oedeem snel zichtbaar, soms duurt het jaren vooraleer het tot uiting komt. Het lymfestelsel is een afvoerend systeem, dat zorgt voor het afweersysteem van ons lichaam, via het lymfevocht kunnen afvalstoffen getransporteerd wordt naar de bloedbaan, die zo uitgescheiden kunnen worden.


 

Bandagisterie Heverlee

Naamsesteenweg 180 (station)

3001 Heverlee 

contact

016/ 88 63 11

info@bandagisterieheverlee.be

dinsdag  t.e.m. vrijdag 10u00- 18u00

zaterdag 10u00- 14u00

 

zondag & maandag gesloten

graag afspraak maken